Afvalbeheerbijdrage (ABB) & Single-Use Plastic opslag (SUP-opslag): Dit gaat er veranderen!

Afvalbeheerbijdrage (ABB) & Single-Use Plastic opslag (SUP-opslag): Dit gaat er veranderen!

Vanaf januari 2023 is er in Nederland nieuwe wetgeving van kracht op het gebied van verpakkingen en wegwerpplastic. Door deze extra heffingen ga je vanaf januari 2023 meer betalen voor een groot deel van ons assortiment. 

De reden dat onze prijzen verhoogd worden is de invoering van de ‘SUP-opslag’ en de ‘Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen’. Hoe dit precies in elkaar zit proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen in deze blog.

Waarom worden plastic verpakkingen duurder?

De veranderingen die ingaan vanaf januari 2023 zijn onderdeel van de SUP-richtlijn. Deze richtlijn is er al langere tijd, onderdeel hiervan is onder andere het verbod op plastic rietjes en roerstaafjes. Daar komen met ingang van januari 2023 twee nieuwe maatregelen bij: de Afvalbeheerbijdrage (ABB) en de SUP-opslag. 

Wat is SUP?

SUP is de afkorting voor de term Single-Use Plastics. Deze kunststofproducten worden gemaakt voor eenmalig of kortstondig gebruik. Je kunt hierbij denken aan een wegwerpbeker, snackbakje of andere verpakkingen voor voedsel en dranken voor direct gebruik, take-away of bezorging. 

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op kunststofverpakkingen voor voedsel en dranken voor eenmalig gebruik. Het maakt hierbij niet uit of deze verpakking volledig of gedeeltelijk van plastic gemaakt is. Doordat dit een groot deel van ons assortiment treft zijn we genoodzaakt om de opslag door te berekenen. Vanaf januari 2023 zal dit volledig automatisch berekend worden op onze website. Bovenop de verkoopprijs zal je vanaf dan ook de SUP-opslag te zien krijgen. De opslag wordt door ons afgedragen aan de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. 

Voor 2023 is de SUP-opslag vastgesteld op €2,30 per 1.000 stuks. 

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen (ABB)

Daarnaast gaat vanaf januari 2023 ook de ABB in. Hierdoor moet er ook betaald worden voor het op de markt brengen van verpakkingen. De tarieven hiervoor zijn afhankelijk van de grondstoffen die gebruikt worden in de verpakking. Ook deze tarieven worden jaarlijks bepaald door de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Omdat wij, of onze leveranciers, deze kosten dienen af te dragen, wordt ook de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen doorberekend aan onze klanten.

Doordat we onze systemen ingericht hebben op de ABB en SUP-opslag berekenen we automatisch wat de extra kosten zullen zijn. Let op: plastic verpakkingen zijn koploper als het gaat om het tarief per kilogram.

In opdracht bedrukte verpakkingen

Een uitzondering op de regelgeving is het laten bedrukken van verpakkingen. Iets wat bij onze webwinkels, koffiebekerdirect.nl en disposabledirect.nl, met grote regelmaat gebeurd. Bij het laten bedrukken van producten van SUP-artikelen ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de afvalbeheerbijdrage en de SUP-opslag. Meer informatie over deze nieuwe wetgeving is te vinden op de website van Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Tarieven Afvalbeheerbijdrage

Materiaal Tarieven €/kg excl. btw
Glas €0,060
Papier en karton €0,012
Plastic €1,050
Plastic (lager tarief) €0,790
Biodegradeerbaar plastic €1,050
Aluminium €0,160
Overige metalen €0,250
Hout €0,010
Drankenkartons €0,700
Andere materiaalsoorten €0,010
Algemeen tarief n.v.t.
29 december 2022